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Question 

 

According to sub-clause 5.3.5, when internal wiring passes out of the luminaire and the design is such that wiring may 
be subject to strain, the requirements for external wiring apply. 
 
According to the standard, if the internal wiring has a length greater than 80 mm outside the luminaire, compliance is 
checked by inspection, measurements and, if appropriate, in accordance with the tests of sub-clause 5.2.10.1. Sub-
clause 5.2.10.1 requires that cord anchorages for type X attachment cord shall have at least one part fixed to, or be 
integral with the luminaire.  
 
In case the cord anchorage is “8” shaped as illustrated below, located inside the luminaire and not possible to be taken 
out, but also not fixed to the luminaire, would it be accepted by the standard?   

 

 

 

 
 
 
 

 
 

Decision 

 

Yes. Sub-clause 5.2.10.3 has to be applied including the pull and push test. For sub-clause 5.2.10.1, only the last 
sentence is applicable as compliance criteria. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Explanatory notes 

 

--- 

 


